کولانت

یکی از مهم‌ترین مایعات درنظر گرفته‌شده در پیشرانه‌های درون‌سوز مایع خنک‌کننده یا ضدیخ است.

این مایع معمولا به رنگ‌های سبز، زرد یا صورتی تولید و در رادیاتور ریخته می‌شود تا درون پیشرانه به گردش درآید. اگرچه واژه‌های مایع خنک‌کننده و ضدیخ معمولا به‌جای یکدیگر استفاده می‌شود اما تفاوت‌هایی بین آن‌ها وجود دارد. ضدیخ مایعی است که با آب ترکیب می‌شود تا همان خنک‌کننده‌ای که درباره‌اش صحبت می‌کنیم، به وجود آید.

PH مایع خنک‌کننده زمانی که در معرض هوا قراربگیرد، تغییر می‌کند و افزایش اسیدیته می‌تواند توانایی‌های آن را در جلوگیری از خوردگی و زنگ‌زدگی از بین ببرد. مایع خنک‌کننده باید به‌صورت منظم و بسته به توصیه خودروساز تعویض شود. برای مثال تویوتا توصیه می‌کند رانندگان این مایع را هر دو سال یا هر ۴۸ هزار کیلومتر یک‌ بار تعویض کنند. این در حالی است که برخی خودروهای مرسدس‌بنز تا بیش‌از ۱۶۰ هزار کیلومتر نیازی به تعویض مایع موردبحث ندارند.

تخلیه و پر کردن مجدد مایع خنک‌کننده خودرو یکی از کارهایی است که می‌تواند طول عمر خودرو را افزایش دهد. البته باید برای این کار از مایع خنک‌کننده باکیفیت و تایید شده استفاده کنید. بد نیست بدانید بطری بازنشده ضد یخ تا ۵ سال قابل استفاده است هرچند برخی منابع و رسانه‌ها ادعا می‌کنند تا ۱۰سال نیز می‌توان این مایع را نگهداری و استفاده کرد. البته ضدیخ درصورتی‌که باز شود یا در معرض هوا قرار بگیرد خیلی قابل‌استفاده نخواهد بود.

زمانی که در بطری ضدیخ را باز و آن را با آب مخلوط کنید، تا مایع خنک‌کننده تشکیل شود، بهترین کار استفاده از مایع تشکیل‌شده طی یک سال است. اما از کجا بدانیم که مایع خنک‌کننده خراب شده است؟

نشانه‌هایی وجود دارند که تاریخ انقضای این مایع را مشخص می‌کنند. اکثر ضدیخ‌ها با رنگ‌های روشن تولید می‌شوند اما با گذشت زمان و خرابی به رنگ قهوه‌ای مشابه زنگ‌زدگی آهن درمی‌آیند. از دیگر نشانه‌ها می‌توان به بوی نامطبوع ظرف حاوی ضدیخ خراب و تشکیل لجن در کف ظرف اشاره کرد.

این نشانه‌ها به از بین رفتن مواد تشکیل‌دهنده ضدیخ اشاره می‌کنند. همچنین با استفاده از نوارهای PH می‌توان میزان اسیدیته مایع خنک‌کننده خودرو را بررسی کرد. دستگاه هیدرومتر نیز به بررسی خواص ضدیخ و ضدجوش مایع مورد بحث کمک خواهد کرد.

استفاده از مایع خنک‌کننده خراب در رادیاتور مشکلات زیادی را ایجاد می‌کند. مایع با تاریخ منقضی‌شده یا بی‌کیفیت می‌تواند باعث داغ کردن پیشرانه شود و با گذشت زمان خوردگی و سوراخ شدن رادیاتور، واترپمپ و دیگر قطعات فلزی را درپی داشته باشد. واضح است که چنین مشکلاتی هزینه زیادی در بر خواهند داشت.

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =